NYITÓLAP
A MINISZTÉRIUM
AKTUÁLIS
ELÉRHETŐSÉGEK
ZÖLD-PONT SZOLGÁLAT
TÁRSADALMI KAPCSOLATOK
SZAKMAI HONLAPOK
 
Szabó Imre környezetvédelmi miniszter felkérésére László Ervin is részt vesz a klímaváltozás elleni programban
2008-07-25 17:33:36
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter felkérésére László Ervin neves klímakutató vállalta, hogy személyesen is részt vesz a zöldtárca klímaváltozás elleni programjának népszerűsítésében idén ősszel. A 76 éves tudós a globális felmelegedés veszélyeire hívja majd fel a figyelmet és a fenntartható életmód lehetőségeit ismerteti meg a hazai közönséggel.

A civilizáció túlélése a tétje annak, hogy az emberiség hajlandó-e egy fenntarthatóbb életmódra váltani. Ha nem teszünk semmit, elképzelhető, hogy 100 ezer év múlva mindössze 600 millió ember él majd a Földön, ők is az északi és déli sarkok közelében – mondta László Ervin. Ideje tehát felébrednünk, még nem késő változtatni, ezért azonban valamennyiünknek tennie kell – hangsúlyozta a tudós. Ha a változások elérnek egy bizonyos pontot, onnantól visszafordíthatatlanná válhat a klímaváltozás folyamata, ezért fontos már előre cselekednünk. Ha az olvadás miatt Grönlandról nagyobb víztömeg kerül az óceánba, az azt eredményezheti, hogy az Európa éghajlatát meghatározó, meleg levegőt hozó Golf-áramlat nem éri el a kontinenst és ez alapvetően megváltoztathatja életünket – érzékeltette László Ervin a kérdés fontosságát.

Szabó Imre miniszter elmondta: a klímakampány során az alkalmazkodás módjára, környezetbiztonsági kérdésekre, valamint a kibocsátás-csökkkentés és a fenntartható életmód lehetőségeire kívánja a zöldtárca felhívni a lakosság figyelmét praktikus tanácsokkal. Emellett a tárca elindítja a Zöld Beruházási Rendszert, amely keretében az épületek energiahatékonysági fejlesztésére és alternatív energiaforrások használatára pályázhat majd a lakosság.

László Ervin (született: 1932, Budapest) klímakutató, zongoraművész és filozófus 2006 decemberében adta ki a Káoszpont című könyvét, mely a globális felmelegedési válságról szól. Korábban, 1977-ben jelent meg a Célok az emberiség számára című könyve. A nyolcvanas években globális problémákról és saját elméleteiről publikált. Dolgozott az UNITAR számára a nemzetközi társadalmi és gazdasági együttműködés programján. Igazgatója volt az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézetének, tagja a Római Klubnak, a Nemzetközi Tudományos Akadémiának és a Művészeti és Tudományos Világakadémiának. László Ervin az Európai Evolúciós Ügyvezetés és Felsőfokú Tudományok Akadémiájának rektora, az Európai Kulturális Hatásokat Kutató Társulás főtitkára, az UNESCO főigazgatójának tanácsadója és ő alapította a Budapest Klubot. A Budapest Klub 1993 végén alakult meg, ma tizenöt országban van jelen. Tiszteletbeli tagja a Dalai Láma, Peter Gabriel, Milos Forman, Elie Wiesel, Mihail Gorbacsov, Edgar Mitchell, Václav Havel, Göncz Árpád, s több mint ötven más világhírű személyiség. Az elsők közt volt a néhai Peter Ustinov, Yehudi Menuhin és Solti György is. 1984-től olaszországi házában él, szabadidejében saját elméletei kidolgozásával foglalkozott a természet és társadalom egységességével kapcsolatban.